Så vet du om du ska välja husbil eller husvagn på semestern!

Att stanna på semester och weekends i Sverige har blivit mer och mer populärt de senaste åren. Allt fler uppskattar den svenska naturen och de vackra miljöer som vår land har att erbjuda året om. Husvagns- eller husbilssemester blir också allt mer vanligt då möjligheten att ta med hemmet på vägarna och chansen till spontanitet lockar. Om du däremot - mot förmodan - är less på den svenska sommaren finns det inget som stoppar din husbil eller husvagn att ta dig längre sträckor och upptäcka nya gömda pärlor. Kanske blir en tripp ner till södra Europa ditt nästa resmål?

Men hur ska man då ha koll på om det är just husvagn eller husbil som passar dig och ditt eventuella sällskap bäst? Oroa dig inte! Vi har listat allt du behöver veta och  tänka på, innan du gör ditt beslut.

Vad behöver jag för körkort till husvagn och husbil?

Vare sig du väljer husbil eller husvagn för din semester är det viktigt att se till att ditt körkort är giltigt för dessa släp/fordon. B-körkort är inte alltid tillräckligt för att dra tunga husvagnar eller köra större husbilar. 

Bilen du kör kan även den sätta käppar i hjulen om du väljer att införskaffa en husvagn till semestern eftersom alla bilar inte får dra dessa släp. Kika in på Transportstyrelsen för detaljerad information vad som gäller för just dig och din bil eller körkort. 

Husbil vs husvagn - vad kostar det?

Å ena sidan är oftast husvagnar billigare att införskaffa än husbilar, men å andra sidan kan det ändå bli dyrare om du exempelvis måste byta ut bilen som ska dra husvagnen. I detta fall kan det vara mer värt att satsa på en husbil då du inte behöver strula med bilbytet.

Husbil är däremot generellt sett dyrare att äga än en husvagn eftersom utgifter för skatt, försäkring och service kan sticka iväg för detta fordon. 

Husvagn eller husbil? Vad är smidigast?

En husvagn kan kräva lite mer körkunskap än en husbil. Husbilen är vanligtvis lättare att föra i trafik och har möjlighet att följa trafikrytmen bättre, medans en husvagn kräver mer träning då det kan vara klurigt med backning och parkering samt att de har en maxhastighet på 80km/h. Husbilen är därför bra om du ska rulla mycket och inte vara länge på ett och samma ställe då du inte behöver tänka på att koppla av och på ditt hem.

Däremot erbjuder husvagnen flexibilitet när du väl ställt den på plats. Eftersom släpet kopplas bort från bilen kan du lämna ditt hem på hjul och smidigt ta dig iväg på dagsturer utan att behöva ta ner exempelvis förtält, eller städa undan allt i vagnen.

Så vet du om du ska välja husvagn eller husbil! 

I slutändan måste ditt val baseras på dina egna behov och önskemål. Ska du köra mycket på små krokiga vägar och endast stanna några enstaka nätter på varje ställe? Eller har du en bil som inte kan dra en husvagn? Ja, då kanske en husbil är något för dig. Eller vill du ha möjligheten att enkelt lämna ditt hem och ta personbilen ut på dagsäventyr? Då kan en husvagn vara mer passande. 

Samtidigt är såklart din budget en viktig faktor. Oavsett om du vill köpa en ny husvagn eller husbil, eller om du vill investera i en begagnad husvagn eller husbil så har vi något för dig. 

Om husbilssemester är något som du gärna skulle vilja prova på, men inte riktigt känner dig redo att införskaffa har vi lösningen! Hos oss kan du nämligen hyra fullt utrustade lyxiga husbilar till fast pris så du kan slappna av och fokusera på din ledighet. Alla våra husbilar som finns tillgängliga för uthyrning kräver dessutom inget mer än B-körkort, så när du väl hittat rätt bil för dig är det bara att sätta dig bakom ratten och tuta och köra!

Välkommen till vår verkstad

Vi utför service och reparationer på bodelen av ditt fritidsfordon. Bland annat monterar vi även backkamerasystem, solceller, AC samt installerar hydrauliska stödben och byter däck. Andra vanligt förekommande arbeten är årlig service, fukttest och gasoltest.

Ta del av vårat nyhetsbrev och kampanjer

Få de senaste nyheterna, erbjudandena och tipsen för ett tryggt och smart fordonsägande direkt i din mejl och mobil

Hitta till oss

LW Husvagnar AB

Adress: Vargstigen 4, 777 34 Smedjebacken

Telefon: 0223-15535

E-post: kontakt@lwhusvagnar.se

Ordinarie öppettider

Butik April - September
Mån - Tor9.30 - 18.00
Fre9.30 - 17.00
Lör10.00 - 14.00
Verkstad
Mån - Fre7.30 - 16.30
Butik Oktober - Mars
Mån - Tor9.30 - 18.00
Fre9.30 - 17.00
Lör10.00 - 13.00