Tips! Det ska du tänka på när du ska köpa begagnad husbil eller husvagn

Camping med husvagn och husbil är ofta förknippat med sommar och semester och är ett bra alternativ när du vill upptäcka nya platser utan att behöva betala för dyra hotellnätter. Att köpa en ny husvagn eller husbil kan däremot vara dyrt och är ofta en stor investering. Därför kan du köpa en begagnad! 

Vi på LW Husvagnar vet också att det inte alltid är så enkelt att veta vad man bör tänka på och kolla efter när man köper ett fritidsfordon. Här kommer därför våra bästa tips på saker du ska tänka på när du ska köpa en begagnad husbil eller husvagn.

Viktiga steg vid köp av begagnad husvagn eller husbil

Innan det är dags att köpa begagnad husvagn eller husbil är noggrannhet avgörande för att säkerställa att fordonet passar dina behov. Fundera på vilken årstid du planerar att campa och om du behöver en begagnad vinterbonad husbil eller om det räcker med en sommarbonad. Överväg även storleken - en liten husbil eller husvagn kanske räcker, eller föredrar du något större? 

När du vet vad du är ute efter är det dags att gå igenom fordonet och säkerställa att det är säkert att köra i trafiken.

Husvagnen eller husbilens skick

Börja med att undersöka husvagnen eller husbilen både invändigt och utvändigt och leta efter eventuella skador. Ta dig också tid att bläddra igenom serviceboken för att se när den senaste servicen gjordes. Glöm heller inte att undersöka om husvagnen eller husbilen är fukt- och gasoltestad för att säkerställa att den både fungerar att bo och laga mat i.

Husbil eller husvagn - planlösning och förvaringsmöjligheter

När du har bekantat dig med vagnen eller bilens tillstånd är det dags att föreställa dig hur ditt liv kommer att vara i den. Försök att känna in känslan av hur du kommer trivas att bo i husbilen eller husvagnen. Tänk därför på planlösningen och förvaringsmöjligheterna. Är de tillräckliga för att rymma allt du vill ha med dig?

Kanske drömmer du om långa kvällar med familjen runt bordet eller att du snabbt och enkelt kan komma åt all utrustning du behöver för dina äventyr.

Fundera också över vilka bekvämligheter som är nödvändiga för dig och hur många ni är som ska sova i fordonet. Är du ute efter en begagnad husbil eller husvagn med långbädd eller vill du kanske sova i en större säng?

Motor & miljöklassning husbil

För dig som kollar på en begagnad husbil är det viktigt att motor och växellåda fungerar som den ska eftersom husbilen är det fordon som ska ta dig fram på vägarna. Glöm därför inte att kontrollera om motorutrymmet ser rent och snyggt ut och provkör gärna bilen innan du köper den.

En annan aspekt som kan vara bra att ha koll på vid val av begagnad husbil är bilens miljöklassning. Ju nyare en husbil är desto större är chansen att den uppfyller de senaste utsläppsreglerna enligt EURO 6. Vissa äldre fordon lever inte upp till kraven och är därför förbjudna att köra i särskilda miljözoner. Så, för att minska risken för att du inte får ta dig fram överallt är det bra att ha koll på vilken miljöklassning din husbil har.

Värmare husvagn & husbil

Att semestra med husvagn eller husbil hör oftast till de varmare sommarmånaderna, men vem säger att det inte går lika bra att campa på vintern? Inte vi! Ska du bo i ditt fritidsfordon under de kallare årstiderna kan du däremot behöva ett kraftigare värmesystem. Det finns olika typer av värmare som båda har sina fördelar, till exempel vattenburna och luftburna värmesystem. Överväg därför vilket värmesystem passar era behov.

I vår campingshop hittar du värmesystem och tillbehör för din husvagn eller husbil.

Garanti begagnad husbil eller husvagn

Inför köp av begagnade husbilar eller begagnade husvagnar viktigt att se över vilka garantier som gäller för ditt fordon. Tidigare ägare kan ha orsakat slitage, så för att undvika eventuella plötsliga kostnader är det därför bra att ha koll på vad som gäller för ditt köp.

Vilket körkort krävs för husbil eller husvagn?

Sist men inte minst är det viktigt att ha rätt körkortsbehörighet när du köper husbil eller husvagn. För husvagnar upp till 750 kg totalvikt krävs endast ett vanligt B-körkort, så länge både bilen och släpets totalvikt är under 3500 kg. Över detta krävs ett B-körkort med utökad behörighet B, förutsatt att totalvikten inte överstiger 4250 kg.

För att köra en husbil under 3,5 ton krävs också ett vanligt B-körkort, medan fordon över 3500 kg kräver körkortsbehörighet C eller C1. Det finns däremot vissa undantag från dessa regler. Om ditt körkort utfärdats före den 1 juli 1996 är det tillåtet att köra fordon över 3500 kg med B-behörighet. 

Så, nu vet du vad du behöver tänka på och är snart redo att ge dig ut på vägarna med din nya husvagn eller husbil. Med rätt planering och lite skratt längs vägen blir varje resa ett minne för livet och med din begagnade följeslagare finns det inget stopp för de kommande äventyren!

Har du inte bestämt dig än vart du ska åka på campingsemestern? Här hittar du 5 gratis campingplatser i Sverige som du måste besöka.

Välkommen till vår verkstad

Vi utför service och reparationer på bodelen av ditt fritidsfordon. Bland annat monterar vi även backkamerasystem, solceller, AC samt installerar hydrauliska stödben och byter däck. Andra vanligt förekommande arbeten är årlig service, fukttest och gasoltest.

Ta del av vårat nyhetsbrev och kampanjer

Få de senaste nyheterna, erbjudandena och tipsen för ett tryggt och smart fordonsägande direkt i din mejl och mobil

Hitta till oss

LW Husvagnar AB

Adress: Vargstigen 4, 777 34 Smedjebacken

Telefon: 0223-15535

E-post: kontakt@lwhusvagnar.se

Ordinarie öppettider

Butik April - September
Mån - Tor9.30 - 18.00
Fre9.30 - 17.00
Lör10.00 - 14.00
Verkstad
Mån - Fre7.30 - 16.30
Avvikande öppettider
Onsdag 5/69.30 - 15.00
Nationaldagen 6/6STÄNGT
Torsdag 20/69.30 - 15.00
Midsommarafton 21/6STÄNGT
Midsommardagen 22/6STÄNGT
Butik Oktober - Mars
Mån - Tor9.30 - 18.00
Fre9.30 - 17.00
Lör10.00 - 13.00