Vintercamping med husvagn? Här är allt du behöver veta!

Att campa med husvagn förknippas ofta med sommarsemester, men att campa på vintern fungerar minst lika bra! Tänk dig ett vitt landskap, maxad mysfaktor och sällskapsspel dag ut och dag in. Men att bo i husvagn under vintern är såklart inte riktigt detsamma som när man ställer upp på en campingplats under de varmare årstiderna. Därför har vi listat allt du behöver veta så du är redo när du ska ta husvagnen ut för vintercamping, kolla in våra tips nedan!

Bästa husvagnen för vintercamping

Steg ett är såklart att se till så husvagnen är anpassad för de kallare temperaturerna. Det viktigaste att tänka på när du ska ge dig ut i kylan är att husvagnen har vattenburen värme. Genom ett vattenburet värmesystem stiger värmen från golvet upp i väggar, fönster och möbler och ser till så att ditt hem på fyra hjul är varmt och mysigt under hela resan. Annat som du bör se över innan du investerar i din nya pärla är exempelvis att isolering, avlopp och vatten är anpassad till lägre temperaturer så du slipper dyra reparationskostnader.

Många vet att vinterdäck behövs på bilen när väglaget inte är så förutsägbart, men det får inte heller glömmas att detta även krävs på din husvagn om den ska transporteras under den kallare årstiden. Se till att både bil och vagn är utrustad med dubbdäck, friktionsdäck eller vinterdäck så det inte sker några onödiga olyckor på vägarna.

Säsongsplats för husvagn med förstuga

Det blir mer och mer vanligt att ställa upp vagnen för hela vintersäsongen, och vi förstår absolut varför! Många drömmer om en mysig vinterstuga dit man kan åka när man känner för det utan att behöva boka ett helt år i förväg, och en säsongsuppställd husvagn är då ett utmärkt alternativ till detta (som dessutom är billigare). Du tar din vagn och ställer upp den på hösten och låter den sedan stå där tills snön tinar bort och vårsolen kikar fram. Detta möjliggör även att du kan ta ditt pick och pack till din “vinterstuga” när du vill och undvika de mest hektiska vinterveckorna samt njuta av naturen i lugn och ro.

En förstuga är det ultimata komplementet till din vagn om du ska ha den uppställd under en hel säsong. Vissa campingar har dock restriktioner för hur stora förstugor man får ha, så se till att du kollar upp detta innan du börjar bygga. Fördelarna med en förstuga är många, nedan har vi listat några av dem:

- Utökad förvaring. Vinterkläder tar mer plats och att få mer förvaringsmöjligheter säger man inte nej till.

- Möjligheten att torka saker såsom skor, pjäxor och kläder

- Extra sovrum. En förstuga ger dig dessutom möjligheten att bygga ett extra rum till din förstuga där du får plats med ytterligare sovplatser så hela familjen slipper trängas i husvagnen.

Små tips och trix

Slutligen kommer här lite tips och trix på saker man kanske inte tänkt på innan man tar sig ut i vintern med sin husvagn, men som varje rutinerad vintercampare inte kan leva utan:

Pulka. Ja du hörde rätt, och nej den är inte endast till för att användas i pulkabacken. Detta redskap är nämligen perfekt när du ska transportera toalett- eller vattentanken, eller andra tunga saker till och från servicehuset.

Skyfflar i olika storlekar. Detta kommer nog inte som en överraskning, men på vintern kommer det snö, och ibland mycket dessutom. Extra viktigt är det att få bort snö som lagt sig mot väggarna runt husvagnen eftersom detta kan blockera ventilationen. Vill du köpa en snöskyffel inför vintercampingen? Ta en titt vår webbshop Campingshopen, där kan du bl.a. köpa en teleskopisk snöskyffel.

Borste eller sop. När vi ändå är inne på snö-spåret är en borste eller sop ett bra tillbehör för att få bort snö på oönskade utrymmen, framförallt på husvagnstaket. I vår webshop Campingshopen kan du köpa denna smarta, teleskopiska snöborste.

- Träplattor till stödben så de inte fryser fast.

Pannlampa. En till sak som nog inte heller kommer som en överraskning är att vintern inte bjuder på många timmars dagsljus så en pannlampa kan vara att föredra om man ska vara ute om kvällarna.

Nu har vi pratat mycket om vintercamping i fjällen, men glöm inte att det inte endast är där som campingar har öppet under vinterhalvåret. Du kan vintercampa både i norr, söder och mellansverige om det passar dig bättre.

Låt nu inte din husvagn gå i ide under vinterhalvåret, utan se till att utnyttja och njuta av ditt fritidsfordon under alla årstider, även på vintern!

Välkommen till vår verkstad

Vi utför service och reparationer på bodelen av ditt fritidsfordon. Bland annat monterar vi även backkamerasystem, solceller, AC samt installerar hydrauliska stödben och byter däck. Andra vanligt förekommande arbeten är årlig service, fukttest och gasoltest.

Ta del av vårat nyhetsbrev och kampanjer

Få de senaste nyheterna, erbjudandena och tipsen för ett tryggt och smart fordonsägande direkt i din mejl och mobil

Hitta till oss

LW Husvagnar AB

Adress: Vargstigen 4, 777 34 Smedjebacken

Telefon: 0223-15535

E-post: kontakt@lwhusvagnar.se

Ordinarie öppettider

Butik April - September
Mån - Tor9.30 - 18.00
Fre9.30 - 17.00
Lör10.00 - 14.00
Verkstad
Mån - Fre7.30 - 16.30
Avvikande öppettider
Nationaldagen 6/6STÄNGT
Midsommarafton 21/6STÄNGT
Midsommardagen 22/6STÄNGT
Butik Oktober - Mars
Mån - Tor9.30 - 18.00
Fre9.30 - 17.00
Lör10.00 - 13.00